Gose - styl piwa wywodzący się z Goslaru, miasta w Dolnej Saksonii, gdzie było warzone już w XVI wieku. Popularność zdobyło w Lipsku. Jest to piwo pszeniczne górnej fermentacji. Jednakże oryginalnie piwo fermentowało spontanicznie. Opis z 1740 brzmiał
Die Gose stellt sich selber ohne Zutuung Hefe oder Gest (Gose fermentuje samo bez dodatku drożdży). Później uzyskano podobny efekt używając drożdży górnej fermentacji i bakterii kwasu mlekowego. Z końcem XX wieku gatunek ten zyskał popularność na świecie. Gose z Browaru Piwoteka brało udział w konkursie piw rzemieślniczych w 2015 roku w kategorii sour ale.
Z historii tyle. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Piwo jest zmętnione, ma złotobrązową barwę. Przyjemnie pachnie, delikatnie czuć w nim kolendrę. Jest kwaśne, ale na koniec ujawnia się delikatność słodu pszenicznego. Zza tego wszystkiego wychyla się delikatny słony posmak, ale nie przychodzi on od razu.
Kwaśny posmak ujmuje nieco gładkości i nadaje wyrazistości temu piwu.